De eikenprocessierups

Sinds ik in het buitengebied woon is de eikenprocessierups  van een item op tv of in de krant naar een levend wezen die bij mij voor mijn huis zit geworden.
Wat mij vooral opviel was de grote spuitwagen met kanon dat de bomen in onze straat (en deels op mijn land) bespoot met een goedje wat ik niet kende.
Omdat mijn wens is om een zo (bio)divers en levend land te beheren ben ik er meteen ingedoken. En in 2018 realiseerde ik samen met een buurvrouw, een pilot voor alternatieve  bestrijding van de rups  op de Kulsdom. Middels mezenkasten en ander bermbeheer kijken we of er weer een natuurlijke balans kan ontstaan waardoor de druk afneemt.

Door deze ervaring ben ik sinds 2019 betrokken geraakt bij het Europese LIFE project : Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden. 
De provincie Noord Brabant zocht naar manieren om de rups op andere manieren te gaan aanpakken. Van bestrijden naar beheersen naar beheren.

En ik mag de coördinator zijn voor dit interessante project.

Dit 5 jaar durende project heeft als doel het gebruik van biociden bij de bestrijding van de eikenprocessierups drastisch te verminderen. Daarbij gaan we op zoek naar oplossingen in de natuur.
Sluipvlieg, Mezen, kevers, sluipwespen en -vliegen spelen dan ook een centrale rol in dit LIFE-project, onder leiding van de provincie Antwerpen. Projectpartners in deze grensoverschrijdende samenwerking zijn het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), de provincies Limburg (BE), Noord-Brabant (NL) en Gelderland (NL) en de gemeente Sittard-Geleen (NL).

De slogan van de Provincie Noord Brabant: van bestrijden naar beheren, is niet zo zeer een methodische verandering maar mijn inziens vooral een verandering van grondhouding.
Het idee dat we selectief 1 soort gaan bestrijden heeft de afgelopen 25 jaar laten zien dat dat niet het resultaat geeft wat we willen. Een ecologische methode kan niet zonder holistische besef. Dat alles verbonden is met alles en al onze ingrepen impact hebben op een veel grote en complexer systeem dan dat wij voor mogelijk kunnen houden.

Ik vind het spannend en gaaf dat ik met dit project mag kijken hoe we tot deze grondhoudingsverandering kunnen komen én deze in de praktijk kunnen gaan toepassen. 

volg ons op www.eikenprocessierups.life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *